• Wpisów: 16
  • Średnio co: 72 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 16:00
  • Licznik odwiedzin: 23 327 / 1226 dni
 
marekkownacki
 
Czy ktoś Wam już to kiedyś mówił aby sprawdzać etykiety? W artykule z Newsweek z listopada 2010 znajduje informacje

„Polak razem z chlebem, wędlinami i nabiałem zjada w ciągu roku dwa kilogramy środków chemicznych, czyli trzy pudełka proszków do prania.”

W dostępnych danych epidemiologiczno - sanitarnych dowiadujemy sie, iż w ciągu roku spożywamy średnio ok 2 kg różnorodnych dodatków ukrytych w żywności. Zdaniem dietetyków naszą czujność powinny najbardziej wzbudzić produkty o długim okresie ważności. Wydaje się nam, że dodatki dopuszczone przez normy Unii Europejskiej są dla naszego organizmu nieszkodliwe jednak powinniśmy zachować wobec nich ostrożność. Zbyt duża ilość tych substancji może mieć dla naszego organizmu złe skutki.

Warto wiec wiedzieć, które z nich mogą nam szkodzić:

E110 (żołcień pomarańczowy) znajduje się w marmoladzie, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek – może wywołać różne reakcje alergiczne;

E124 (czerwień koszenilowa) dodawana do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych – szkodzi osobom uczulonym na aspirynie;

E133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych – powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;

E154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi i niektórych konserw wędzonych rybnych – jeżeli spożywamy te produkty zbyt często i w zbyt dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;

E102 (tartrazyna) syntetyczny żółty barwnik z grupy azowej. Może wywołać alergię. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy. Działania uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy;

E180 (litolrubina) syntetyczny czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożywania skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

Konserwanty – powinniśmy zwrócić większa uwagę na:

E210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, w margarynie, piwie – u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;

E249 (azotyn potasu) i E250 (azotyn potasu) używany do peklowania mięs – mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin;

E220 – E228 (siarczany) są w konserwach, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych – u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy;

E214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzeosowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i innych wyrobach owocowo – warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy;

E250 (azotyn sodu) syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy,. Stosowany powszechnie do peklowania mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia. Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas podgrzewania peklowanych przetworów mięsnych – w temperaturze powyżej 150 stopni C – wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka, w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoamny. Odradza się częste spożywanie.

Przeciwutleniacze – podobnie jak i inne konserwanty, chronią produkt przed zepsuciem. Naturalnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w produktach żywnościowych są witaminy C i E, jednakże podczas obróbki termicznej ich zawartość zmniejsza się i trzeba te straty wyrównać. Większość przeciwutleniaczy dodawanych do żywności to substancje naturalne, bezpieczne dla zdrowia. Rzadziej stosuje się związki syntetyczne (np. do koncentratów zup, frytek mrożonych, mas z orzeszków ziemnych, gumy do żucia). Wśród nich należy zwrócić uwagę na:

E310 (galusan propylu), E512 (dichlorek cyny), E330 (kwas cytrynowy) – mogą podrażniać żołądek;

E320 (butylohydroksyanizol) – syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby. U zwierząt doświadczalnych stwierdzono po jego podaniu powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. Podejrzewany o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
fotolia_40233479_subscription_xl_4.jpg

więcej o zdrowiu możesz poczytać na nowyblog1.blox.pl/

Nie możesz dodać komentarza.